Toulouse

 

Model van 55 meter hoogte van de Ariane 5.

Cité de l'espace (Ruimtestad) is een themapark over de ruimte en ruimtevaart. Het is opgericht in juni 1997 en ligt aan de oostrand van Toulouse in Frankrijk. Het is al bezocht door meer dan 2 miljoen bezoekers.

In het park is het mogelijk om modellen op ware grootte te bezoeken van de raket Ariane 5 (55 meter hoog), het Mirruimtestation en Sojoez modules. Er bevinden zich een planetarium met 140 stoelen en een met 280 stoelen met voorstellingen door de hele dag. Er is een aantal tentoonstellingen, vaak interactief. In de controlekamer dicht bij het model van de Ariane 5 is het bijvoorbeeld mogelijk de lancering van een raket voor te bereiden, te helpen bij zijn vlucht en dan een satelliet in een baan om de aarde te brengen. In Terr@dome, een halve bol met een diameter van 25 meter, laat men de geschiedenis van de ruimte zien van de oerknal tot het zonnestelsel. Er is een IMAX-bioscoop waar een film is te zien die gemaakt is in het International Space Station en er is "la Base des Enfants" speciaal voor kinderen.

 

'Fonteinpleinen', daarvan heeft Toulouse er een stuk of veertig. De sfeer spat ervan af. Daar kom je al snel achter tijdens een wandeling in deze Zuid-Franse stad.

 

De straatnaamboordjes hebben verschillende kleuren. Ze zijn vaak geel of wit. Geel betekent dat de straat parallel aan de Garonne loopt. De witte bordjes hangen in straten die daar van afwijken. Het is onvermijdelijk of zo'n straat leidt naar een van de vele monumentale gebouwen. Dat geldt onder meer voor de basiliek Saint-Sernin die wordt gerekend tot de grootste Romaanse kerken in Frankrijk. Pelgrims op weg naar Santiago de Compostela overnachten hier voor dat ze begonnen aan de oversteek naar de Pyreneeën. Tijdens restauratiewerkzaamheden werd in de kerk een l2e eeuwse fresco gevonden. De opknap beurt is zes jaar geleden voltooid.Maar in een andere bijzondere, kerk genaamd Saint Etienne is de restauratie nog niet achter de rug. Waarom haasten zou je zeggen, want de bouw heeft meer dan 600 jaar in beslag heeft genomen. Tot de blikvangers van de kerk behoren rozetraampjes uit de 15de eeuw.

De kerk ligt aan een van de veertig 'fonteinpleinen' van Toulouse. Het plein met een spuitmonument uit 1546 is een van de oudste van de stad. Vlakbij de kerk ligt een van de aardigste buurten van de stad. De eethuisjes Zijn er vooral 's avonds geliefd. Overdag zijn de pastelkleurige (heren)huizen bezienswaardig. Maak een blokje om door de Rue Neuve, Rue Fermat, Rue Espinasse, Rue Mage en Rue Ozenne. Wie houdt van aparte kledingwinkels kan goed terecht in de Rue Saint Antoine. Er zijn onder meer filialen van Scapa, Zara, Oliver Grant en Cacharel. Wie zich maatkleding kan veroorloven kan het proberen in de Rue Lapeyrouse. Op nummer 5 is een 'Chemiserie traditionelle sur messure' gevestigd. De Rue Saint Antoine en Rue Lapeyrouse liggen vlakbij het plein Place du President Max Wilson dat met de Place St. Georges tot de meest levendige pleinen van Toulouse behoort. Probeer tegen schemering op de Place du Wilson te zijn.Er is een halteplaats van het toeristentreintje dat dagelijks van 10.30 tot 19.00 door de stad rijdt. Het grote aantal houten banken in het parkje verraadt al dat je hier in allerlei opzichten goed zit.

Veel jongeren, in Toulouse wonen 120.000 studenten, zijn vaak te vinden aan de Place Saint Pierre, aan de oever van de Garonne. Bar Chez Tonton is een geliefd adres, vooral op vrijdagavond tijdens 'happy hour'. Het 'groene' plein Grand Rond dat heel wat verderop ligt is vooral geliefd bij ouders die er hun kinderen in het speeltuintje laten spelen.

Een flinke wandeling maakt minstens een ding duidelijk: Toulouse heeft voor iedereen zijn eigen plein.